Boekvoorstelling – 6x waarom je dit boek moet lezen

Op vrijdag 13 maart 2015 werd het boek “Help! Mijn kind heeft een eetstoornis” (uitgegeven bij EPO) voorgesteld aan het publiek in het CC De Adelberg in Lommel. Als coauteur kwam ik er vertellen waarom mensen het boek zeker moeten lezen, want dat doe je meestal op zo’n avond 😉
Kon je er niet bij zijn, of wil je nog eens herlezen wat ik heb verteld, dan kan je dat hieronder lezen.

Dia1

Wanneer ouders te horen krijgen of ontdekken dat hun kind een eetstoornis heeft, is het een vaak voorkomende uitroep of gedachte: “Help! Mijn kind heeft een eetstoornis. Wat nu gedaan?” Het is een vraag die ouders wel vaker stellen, in het Inloophuis in Leuven waar ik werk.

 

Deze uitroep werd voor mij een oproep. Een oproep om mee te schrijven aan een boek, dat er eigenlijk al veel eerder had moeten zijn. Het werd een boek waarin belangrijke vragen gesteld worden en waarin we samen met ouders op zoek gaan naar antwoorden. Vanavond wil ik jullie graag enthousiast maken en vertellen waarom je het boek zeker moet lezen. Misschien zijn er hier wel ouders aanwezig in de zaal, die de fase wel kennen waarin kinderen altijd maar vragen “Waarom?” Wel, ik geef zes keer antwoord op die vraag: “Waarom?”

Dia2

Het boek heeft een doel, het vertelt een uniek verhaal, maar het bundelt ook de verhalen van vele andere gezinnen, het bevat suggesties en het heeft een belangrijke missie. En voor de vrienden en familie is er ook nog die zesde reden om het boek te lezen, namelijk: omdat ik het geschreven heb 😉

 

Ik wil hierbij trouwens meteen van de gelegenheid gebruik maken om mijn trouwe supporters te bedanken: familie, vrienden en vrijwilligers (waarvan er een aantal ook aanwezig zijn vanavond). Het doet ongelooflijk veel deugd om mensen rond je te hebben die je steunen en die zo in jou en het werk dat je doet geloven. En een speciaal woord van dank aan mijn partner, die mijn rots in de branding is en mijn baken van rust, ook tijdens de meest woelige periodes. En woelige periodes zijn het wel geweest de afgelopen maanden…

Ik heb met hart en ziel aan dit boek geschreven en ik heb er in totaal toch wel een paar maanden van mijn leven in geïnvesteerd. Dit is mijn geschenk aan de ouders van Chloë. Ik kan hun dochter daarmee niet terugbrengen, maar ik heb wel heel hard mijn best gedaan om iets terug te geven, dat hopelijk nog lang en voor veel mensen van betekenis mag zijn.

Dat gezegd zijnde, zullen we eens kijken welke andere redenen er nog zijn om dit boek te lezen.

1. Doel: informeren – bewust maken

Dia3

Het boek heeft een belangrijk doel. Het wil mensen informeren over eetstoornissen en hen bewust maken dat een eetstoornis niet zomaar een puberziekte is die wel vanzelf overgaat. Een eetstoornis is een ernstige psychiatrische stoornis, waar goede professionele begeleiding bij nodig is.

Als je een eetstoornis tijdig herkent, dan kan er sneller hulp ingeschakeld worden en dat is de kans op volledig herstel het grootste.

Om een eetstoornis goed te kunnen herkennen is het belangrijk om te weten dat iemand eetgedrag of gewicht eigenlijk niet zoveel zeggen over de ernst van de problemen. Wat je aan de buitenkant ziet is maar het topje van de ijsberg. Een eetstoornis gaat eigenlijk niet over eten. Maar het gaat over jezelf kwijt zijn, je angstig, klein en onzeker voelen, je onveilig voelen en dan maar een veiligheid opzoeken in de controle die je denkt te hebben over eten en gewicht. Alleen verlies je na verloop van tijd de controle over het controleren. Om die patronen te leren doorbreken heb je hulp nodig. In het boek staat uitgelegd welke soort hulp het meest aangewezen is bij eetstoornissen, maar ook dat je vaak moet zoeken tot je vindt wat bij je past.

2. Verhaal

Dia4
En zo komen we bij het verhaal van Chloë terecht. Het is een verhaal over wat een eetstoornis met een gezin kan doen. Over de machteloosheid die je kan voelen als ouder, over de frustrerende zoektocht naar hulp, over het je overgeleverd voelen aan toeval of geluk. Maar ook over de gevolgen die een eetstoornis kan hebben, op de persoon zelf, maar ook op zijn familie.

Het verhaal van Chloë vertelt ook over een gevolg waar maar weinig mensen bij stilstaan. 5 à 8% van de mensen die lijden aan anorexia nervosa overlijdt vroegtijdig aan de eetstoornis, of door zelfdoding. Dit is een realiteit die we niet uit het oog mogen verliezen, maar waar we met grote zorg alert voor moeten zijn. We moeten leren uit wat er gebeurd is, om zoveel mogelijk mensen te helpen deze eetstoornis te overwinnen.

3. Ervaringen

Dia5Om te weten te komen wat kan helpen en wat we beter of anders kunnen doen, heb ik mijn oor te luisteren gelegd bij zovele andere gezinnen.

Want jammer genoeg zijn er in Vlaanderen naar schatting ongeveer 10.000 personen met een eetstoornis. En het aantal familieleden is daar dan nog eens een veelvoud van.

Wat kunnen we leren uit de verhalen van die gezinnen? Welke vragen hebben zij wanneer ze voor het eerst geconfronteerd worden met een eetstoornis? Waar hebben ze nood aan? Wat heeft hen geholpen doorheen het aanvaardings- en herstelproces? Dit soort ervaringen staat centraal in het boek.

4. Suggesties

Dia6
Wat mensen geholpen heeft, heb ik omgezet in suggesties. Aangezien ik zelf allergisch ben aan boeken die beweren dat ze dé snelle oplossing hebben, wou ik niet zomaar een bundel vol kant-en-klare tips meegeven. “Als u deze 10 stappen doorloopt is het probleem opgelost.” Zo werkt het jammer genoeg niet.

 

Als er iets is wat ik geleerd heb in al die jaren dat ik werk met mensen met een eetstoornis en hun omgeving, dan is het wel dit: elke persoon en situatie is zo uniek dat je er maatwerk voor nodig hebt.

Daarom heb ik in dit boek suggesties verzameld. Zoals de suggesties op een menukaart kan je kiezen wat bij jouw situatie (nood/honger) past en je kan suggesties ook nog aan jouw voorkeur aanpassen. Stel… Je wil graag een ijscoupe. Maar eigenlijk wil je liever chocoladesaus in plaats van caramelsaus. Dan moet dat mogelijk zijn. Zo zou je de suggesties in dit boek ook kunnen zien: als voorbeelden die je kan gebruiken om ze naar jouw voorkeur en situatie aan te passen.

5. Missie

Dia7

Elke dag dat ik ga werken bij ANBN doe ik dat vanuit een passie en vanuit een missie. En vanuit diezelfde motivatie heb ik ook meegeschreven aan dit boek. Ik wil heel graag meegeven aan mensen die zelf aan een eetstoornis lijden en aan hun familieleden dat je sàmen kan toewerken naar herstel.

 

Soms zeggen mensen wel eens: “Ja, maar ik heb al 10 jaar een eetstoornis. Voor mij is herstel niet meer mogelijk…”

Wel, herstel betekent voor iedereen iets anders. Herstel is bijvoorbeeld dat je weer kan gaan leven in plaats van te overleven. Herstel kan ook zijn dat je nog wel volgens een schema eet, maar dat je dankzij dat schema geen godganse dagen meer zit te piekeren over wat je wel of niet zou eten. Daardoor komt er gigantisch veel energie en ruimte in je hoofd vrij voor de dingen die er écht toe doen.

Herstellen is een proces. Elke dag kan je een stap zetten, elke dag kan je je best doen. En waar je dan uiteindelijk uitkomt, dat valt niet te voorspellen! Dus blijf volhouden, blijf zoeken en blijf vooral stappen zetten.

En dat herstellen… dat gaat nog stukken beter als je een team supporters naast je hebt staan. Als ik aan het begin van mijn uiteenzetting mijn familie, vrienden, vrijwilligers en partner bedankte, is dat ook om die reden. Samen gaan wij op weg naar herstel bij eetstoornissen. En het boek wil jullie ook oproepen om zo’n team supporters bij elkaar te zoeken als je het moeilijk hebt (zelfs los van een eetstoornis). Als je het zelf heel erg moeilijk hebt, is het heel belangrijk om mensen naast je te hebben die in je blijven geloven en die samen met jou blijven hopen op beterschap en die blijven zoeken hoe je tot herstel kan komen. Dat is mijn missie: samen op weg naar herstel!

Bedankt!

Ik wil jullie hartelijk danken voor jullie interesse. De rest van de avond blijf ik beschikbaar, dus als er nog mensen zijn die vragen willen stellen of die mij persoonlijk willen aanspreken dan kan dat. Er zijn ook nog andere vrijwilligers aanwezig, aan de stand van ANBN in de inkomhal. Mocht het toch niet lukken vanavond, dan kunnen jullie me ook via internet wel terugvinden. Dank jullie wel en ik wens jullie veel hoop en inspiratie bij het lezen van het boek.

Interesse in het boek?
Je kan het aankopen via BAAN Chloë, of als je in Leuven woont of studeert of in het Inloophuis kan langskomen, dan geef je me maar een seintje. Dan leg ik een exemplaar voor je opzij!

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.