De kracht van de kwetsbare hulpverlener

Een aantal maanden geleden zag ik een oproep passeren om deel te nemen aan een onderzoek naar kwetsbaarheid bij hulpverleners. Aangezien het thema mij erg boeit en ik zelf geloof in de kracht en inzet van eigen kwetsbaarheid, nam ik graag deel aan een interview.

Gisteren stelde Jasmine Mezzofonte het resultaat voor van haar onderzoek onder hulpverleners met een kwetsbaarheid. Dit onderzoek deed zij in het kader van de permanente vorming Masterclass Herstelgerichte Psychiatrie, die afgelopen jaar voor het eerst werd georganiseerd.

Wat sterk was aan deze opleiding, is de expliciete aandacht voor het herstelgericht denken, maar vooral ook de samenstelling van de groep studenten: hierin werd gekozen voor een gemengde groep mensen die een achtergrond hebben in verschillende disciplines en ervaringen. Want ja, ook ervaringsdeskundigen kregen de kans om zich te engageren voor deze opleiding.

Ik leerde Jasmine kennen als een betrokken, open en hartelijke vrouw. Ze heeft een passie voor haar werk als ergotherapeut en voor haar werk als ervaringsdeskundige. Daarnaast is ze ook een creatieve bezige bij. En juist die combinatie van allemaal bijzondere stukjes Jasmine heeft geleid tot een prachtig eindresultaat. Het werd een inhoudelijk sterk onderzoek, waarbij veel meer respondenten deelnamen dan ze op voorhand had durven hopen, maar het kreeg ook een bijzonder mooie vormgeving.

In de brochure die zij samenstelde lezen we meer over:

  • de voorwaarden die nodig zijn om als hulpverlener eigen ervaringen te durven en kunnen delen
  • de manieren waarop we onze kwetsbaarheid kunnen inzetten
  • welke mate van zelfonthulling is gepast, en wat is er eigenlijk de meerwaarde van?
  • wat zijn mogelijke valkuilen of aandachtspunten?
  • wat met herval of moeilijke perioden?
  • aanbevelingen om kwetsbaarheden te mogen en kunnen inzetten

De kracht van de kwetsbare hulpverlener
Eindwerk van Jasmine Mezzofonte, Ergotherapeut – Ervaringsdeskundige GGZ

Dit eindwerk heeft naast deze poster ook een bijhorende brochure, die kan je aanvragen via jasmine.mezzofonte@hotmail.com of die je kan raadplegen via: 

https://simplebooklet.com/dekrachtvandekwetsbarehulpverlener#page=0 )

De kracht van de kwetsbare hulpverlener - Jasmine Mezzofonte
Poster door Jasmine Mezzofonte

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.