Help, ik wil bijleren!

Stel, je bent nieuwsgierig en je wil graag wat bijleren over bepaalde onderwerpen. Dat kan tegenwoordig ook online, wat wel zo handig is in Coronatijden. Ik geef hieronder een paar tips.

Zelf ben ik iemand die al snel online even iets opzoekt, en dan gefascineerd geraakt door wat er allemaal te leren en te vinden valt. En dan wordt dat ‘even’ uiteindelijk al snel een avondje scrollen op het internet en verschillende bronnen raadplegen 😉 Ook voor mijn studenten ga ik regelmatig op zoek naar bronnen die helder communiceren over vb. specifieke problemen, of over bepaalde theorieën.

Voor wie graag iets bijleert over existentieel welzijn en counseling kan ik de MOOC (Massive Open Online Course) van KU Leuven heel erg aanbevelen. Zelf volgde ik de opleiding op afstand toen er een getuigschrift aan verbonden was. De inhoud van deze MOOC sluit daar heel mooi op aan. Je hoort er verschillende specialisten vertellen over wat existentieel welzijn inhoudt, wat de positieve psychologie ons kan bijleren en hoe we deze inzichten ook voor onszelf kunnen toepassen (en voor cliënten).
Edx is trouwens één van de betrouwbare aanbieders van een heleboel interessante MOOCs. Meestal kan je gratis deelnemen, en als je een certificaat wil behalen, dan kan dat vaak aan een heel schappelijk tarief. Zo kan je cursussen volgen van heel gerenommeerde opleidingsinstituten van over de hele wereld!

Een andere aanbieder is Coursera. Daar volgde ik zelf een MOOC Social Psychology van Wesleyan University (Scott Plous is een super fijne prof om naar te luisteren, en de opdrachten zijn inspirerend). Het was een fijne manier om mijn kennis nog eens op te frissen, en ik heb er inspiratie uitgehaald voor hoe je op een aangename manier online kan lesgeven. Ik haal lang dat niveau niet, maar ik doe mijn best 😉

Op Coursera vind je maar liefst 890 cursussen in verband met het onderwerp ‘Psychology’. Maar je kan er ook terecht om talen te leren, om te programmeren (vb. Python), om beter te communiceren (vb. academic writing), om filosofie te studeren, enz.

Een bijzonder waardevolle bron voor wie meer wil weten over psychotherapie is PsychotherapyNet (op YouTube). Hier vind je een arsenaal aan beeldmateriaal van interviews met boeiende therapeuten, het toepassen van bepaalde therapeutische interventies enz.

In het Nederlands vind ik zelf volgende zelfstudie-modules wel boeiend:

Wist je trouwens dat ook VDAB online leermodules aanbiedt?

Daarnaast zijn er ook wat interessante websites waar je voor jezelf (en voor cliënten) wel wat boeiende tips kan vinden om te werken rond geestelijke gezondheid.

Via bookboon.com kan je overigens over een resem topics gratis publicaties downloaden.

Tot zover de resultaten van mijn persoonlijke favorieten. Misschien heb jij ook nog wel interessante bronnen die je wil delen? Laat het maar weten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.