Over mij

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els Verheyen, manusje-van-alles en creatieve duizendpoot.

Mijn grote passie is:
mensen motiveren,
mensen laten leren en
mensen in hun kracht zetten.

Hulpverlenen is supporteren, herstellen en vertalen

road-163518_1280Mijn visie op hulpverlenen is dat elke mens zijn eigen weg te lopen heeft, maar door obstakels onderweg de weg kwijt kan geraken. Het is als hulpverlener een voorrecht om als supporter aan de zijlijn te mogen staan van mensen die zoekend zijn. Zoekend naar verbinding met zichzelf of met anderen, zoekend naar manieren om duidelijker te communiceren, zoekend naar zin(geving) in het leven of naar manieren om het leven terug leefbaar te maken,…

signpost-164908_1280

Als supporter help ik een licht te werpen op het veld aan mogelijkheden dat voor je ligt. Door je goed te informeren en door verschillende opties te overlopen kan je zelf kiezen welke weg bij jou past. Jij beslist, jij bepaalt het tempo, jij geeft aan waar je nood aan hebt.

Een supporter staat naast en achter je, maar nooit boven je. Jij bent de specialist en eigenaar van jouw leven en ervaringen. Door mijn persoonlijke ervaringen met eetstoornissen ben ik wel extra gemotiveerd om me voor deze problematiek (en aanverwante problemen) in te zetten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOmdat mensen tijdens hun zoektocht naar hulp soms gekwetst kunnen geraken vind ik het erg belangrijk om voldoende zorg te besteden aan die kwetsuren. Samen op weg gaan naar herstel betekent soms dus ook echt herstel-werk doen.

Naast supporter ben ik soms ook tolk: ik vertaal wat je misschien zelf nog niet kan benoemen en ik help helderder maken wat er in bepaalde situaties gebeurt binnenin of tussen mensen. Ook wanneer ik met verschillende betrokkenen in gesprek ga probeer ik te vertolken: wat wordt er gezegd met en zonder woorden? Wat wordt er bedoeld en hoe wordt het geïnterpreteerd? Wat kan helpen om samen verder te kunnen, om terug te vertrouwen, om terug hoop te kunnen voelen?

Met zorg en kennis werken

Ik blijf op de hoogte van het onderzoek naar psychische kwetsbaarheden zoals eetstoornissen, depressie en angst om mensen zo goed mogelijk te kunnen informeren over wat werkt en wat niet. Dat doe ik door congressen of studiedagen bij te wonen, maar ook door wetenschappelijke artikels te lezen.

Mijn denkkader wordt gevoed door inzichten uit het cliëntgericht werken (o.a. motiverend en oplossingsgericht werken, existentieel welzijn,…), het gedragstherapeutisch werken (o.a. CGT en ACT) en het systeemgericht werken (o.a. het contextueel denken van Iván Böszörményi-Nagy). Daarnaast is de visie van het herstelgericht werken een grote bron van inspiratie.

Vanaf januari 2017 kan je bij Voedsel voor de Ziel terecht voor individuele en groepstherapeutische begeleiding bij eetstoornissen (zowel voor personen met een eetstoornis als voor hun belangrijke steunfiguren). Ook mensen met andere moeilijkheden kunnen bij ons terecht. Lees er hier meer over.

Heb je vragen? Wil je graag nog iets weten? Laat het me gerust weten.

Lees hier meer over de bagage die ik meedraag en de projecten waar ik aan werk.

samen op weg naar herstel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.