Zelfdoding en eetstoornissen: enkele statistieken

Op donderdag 10 september was het de wereldwijde dag ter preventie van suïcide. Zelf ging ik de dag voordien mee lopen in Gent, omdat ik de zorg voor mensen met suïcidegedachten en -plannen zo enorm belangrijk vind. Ook bij eetstoornissen is zelfdoding jammer genoeg een doodsoorzaak die (nog te) vaak voorkomt. Het suïciderisico is bij eetstoornissen vele malen groter dan bij personen zonder eetstoornis.

Eva Musby ging op zoek naar twee artikels over het thema (Crow et al 2009; Swansson et al 2011) en de resultaten die ze vond heeft ze omgezet naar twee duidelijke grafieken. Ik deel ze graag met jullie.

Uit de grafiek gebaseerd op de resultaten uit het artikel van Crow en collega’s kan je afleiden dat het risico op suïcide bij mensen met anorexia tot 4,5 keer hoger is, bij mensen met boulimia nervosa tot 6,5 keer hoger en bij de andere eetstoornissen ook tot 4 keer hoger.Crow-et-al-2009-Increased-suicide-death-for-each-eating-disorder-1024x582

 

 

Preventie van zelfdoding is nodig, en het is zeker zinvol als omgeving (en hulpverleners in het bijzonder) om extra aandacht te hebben voor:
gedachten over zelfdoding (= ideation),
het maken van plannen (= planning) en
het ondernemen van een poging (= attempt).

Swanson-et-al-suicidality

De kans op suïcide is bij elke soort eetstoornis hoger dan bij mensen zonder eetstoornis, maar vooral wanneer iemand eetbuien heeft en compenseert (bij boulimia nervosa) is het risico blijkbaar het grootst.

Charts – statistics for suicide with / without an eating disorders. Compare anorexia, bulimia, binge-eating disorder with those without an eating disorder.
Bron: Suicide and eating disorders: some statistics

Ook bij ANBN hebben we de afgelopen jaren van een aantal mensen afscheid moeten nemen. Elk afscheid is er een te veel… Om die reden willen we het thema zelfdoding graag bespreekbaar maken en houden, zodat we zorg kunnen dragen voor elkaar en tijdig kunnen verwijzen naar meer hulp als dat nodig is.

Met vragen of zorgen rond zelfdoding kan je contact opnemen met Zelfmoord 1813, per telefoon, per chat of via hun website.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.