Hoe omgaan met stress en angst door Covid-19?

De cijfers zien er allesbehalve rooskleurig uit, en dat voelen we ook in de ondertoon van de nieuwsberichten, de gesprekken en de maatregelen die opnieuw verstrengd worden. De situatie is onvoorspelbaar en het lijkt of we zelf weinig controle hebben op wat er ons als gemeenschap overkomt. Het is heel normaal om je daarover zorgen te maken en je ongerust of angstig te voelen.

Wat kan je doen om hier en nu toch terug wat rust en veiligheid te ervaren?

  1. Maak een planning

Structuur en voorspelbaarheid kan je aanbrengen door zoveel mogelijk je dag te plannen of (nieuwe) routines in te bouwen. Deze routines hoeven niet super-strikt te zijn (het is helemaal oké om een half uur of uur af te wijken). Maar het zorgt wel voor een gevoel van controle en duidelijkheid wanneer je ongeveer op hetzelfde moment:
– opstaat
– ontbijt
– een tussendoortje neemt
– je middagmaal nuttigt
– een vieruurtje neemt
– avondmaal eet
– gaat slapen.

Plan daarnaast ook je activiteiten in en maak eventueel een lijst van klusjes die nog gedaan kunnen worden. Dit zorgt voor veiligheid en een gevoel van controle, in een situatie die verder oncontroleerbaar is.

Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

2. Aanvaard de situatie

Het is niet anders. We zitten in een ongunstige situatie en we leven in barre tijden. Voor sommige mensen zal het rust brengen om even niets of minder te ‘moeten’. Voor andere mensen zorgt deze toestand juist voor angst en onrust, of eenzaamheid en een gevoel van isolatie en ontreddering. Nog anderen worden er vooral boos van, omdat ze zich in hun vrijheden beknot voelen.

Toch hebben we hier allemaal mee te dealen. Het enige wat we kunnen doen, is zoeken naar manieren om het leven zo kwaliteitsvol, comfortabel en houdbaar te maken in een situatie waar niemand van ons voor gekozen heeft. Dat start met de realiteit onder ogen zien. En dan zoeken naar wat jij nodig hebt, om dit vol te kunnen houden.

3. Informeer jezelf, maar overlaad jezelf niet

Weten wat de maatregelen zijn waar je je aan kan houden, en wat je kan doen om jezelf en je dierbaren te beschermen, kan helpend zijn. Maar er zit ook een keerzijde aan de medaille: het nieuws is overal en er wordt constant over gesproken. Je mag ook echt zeggen: laat ons er nu even over zwijgen en het over iets anders hebben. Zeker mensen die zich al angstig en ongerust voelen, kunnen het nieuws misschien beter even wat minder volgen om het stressniveau van je lichaam niet telkens opnieuw de hoogte in te laten schieten.

4. Doe (zoveel als mogelijk) normaal

Vergeet niet te ademen en te leven. Spreek over je projecten en je dromen, zet je aan het werk of aan je studie, doe de dingen die je anders ook zou doen zolang die nog kunnen doorgaan.
Ook al staan veel van onze activiteiten nu even on hold, we kunnen de vrijgekomen tijd goed besteden door ‘normale dingen’ te blijven doen.

Hamsteren is overigens niet nodig. De winkels blijven open zodat er altijd voldoende voedsel en andere levensmiddelen zullen zijn.

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

5. Hou contact

Hou de lijnen open om contact te houden met de mensen die er voor jou écht toe doen. Ook als je niet fysiek langs mag gaan, kan je elkaar nog spreken via telefoon, berichtjes of videochat. Nee, het is niet hetzelfde, maar elke dag even met iemand spreken kan een onderdeel van je zelfhulp-plan zijn. Het doorbreekt de sleur en het in jezelf gekeerd geraken, het laat je voelen dat er nog een wereld ‘daarbuiten’ is als je verder wel de hele dag binnen zit. Als het kan en mag, ga dan ook elke dag even buiten. Een half uurtje wandelen en ondertussen de mensen die je kruist een goeiedag zeggen, kan soms echt wel deugd doen. Wandelen en rustig ademen zorgen ervoor dat je stressniveau daalt, contact maken met een ander wezen doet dat ook.

6. Trek aan de alarmbel als het nodig is

Wacht niet tot je volledig in een paniekaanval of een suïcidale crisis terechtkomt, maar neem al vroeger contact op met iemand die je vertrouwt.
Dat kan een familielid of vriend zijn, maar net zo goed ook een leerkracht, een collega, een buur, je huisarts, apotheker of een andere zorg- of hulpverlener.
Vermoed je dat de komende periode extra moeilijk zal worden? Maak duidelijke afspraken over hoe je hen kan contacteren en bekijk samen wat jou kan helpen om de tussenliggende tijd zo goed mogelijk te overbruggen.

Afbeelding van Candid_Shots via Pixabay

Alarm?

Kan je jouw vertrouwenspersoon niet bereiken en heb je toch nood aan een gesprek?

Tele-Onthaal is elke dag bereikbaar op het telefoonnummer 106 of via chat via www.tele-onthaal.be. Bij de Zelfmoordlijn kan je terecht voor chat of telefoon via 1813 of www.zelfmoord1813.be.
En ook het CAW staat voor je klaar: www.caw.be
Jongeren kunnen terecht bij Awel: www.awel.be

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.