Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Deze recensie verscheen eerder in Lichtpunt 2 (oktober 2022), het driemaandelijks digitaal tijdschrift van ANBN vzw. Ook interesse? Word lid van ANBN voor 10€ en ontvang het tijdschrift in je mailbox!

recensie_autisme

Korte samenvatting

Een jonge vrouw beschrijft wat het betekent om autistisch te zijn, waar ze tegenaan loopt en hoe lastig het is om zichzelf te handhaven in een cultuur van neurotypische personen die aan de norm voldoen.

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt.

Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’

Mijn persoonlijke indruk

Wat een heerlijk nuchter en tegelijk zalig grappig boek! Nochtans schuwt Toeps ook de ernst niet, want leven met autisme is vaak geen pretje. Ik hou van de combinatie van het persoonlijke verhaal en de meer wetenschappelijke benadering. Zo wordt het een boek met degelijke inhoud, die voor iedereen te begrijpen valt. Wil je je beter kunnen inleven in mensen met autisme, die voor de buitenwereld ogenschijnlijk ‘goed’ functioneren, dan is dit zeker een aanrader!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.