Vrijwilliger worden bij ANBN? Nieuwe opleiding!

uitnodiging opleiding

STEL…

Je hebt ervaring met eetstoornissen en je wil die ervaring inzetten om andere mensen te informeren en te ondersteunen. Misschien heb je zelf een eetstoornis (gehad). Misschien ben je ouder, partner, broer of zus of op een andere manier verbonden met iemand die een eetstoornis heeft (gehad)? We vinden het bij ANBN boeiend om al die perspectieven met elkaar in contact te brengen, om elkaar te ontmoeten en om van elkaar te leren.

Je verhaal delen doe je best op een manier waar je je zelf prettig bij voelt (vb. niet alle intieme details delen). Maar je deelt het ook best op een manier die helpend is voor de ander. Zo kan je bijvoorbeeld maar beter niet aan jongeren alle trucjes vertellen waarmee je je eetstoornis nog wat langer kon verstoppen, of je laagste gewicht vertellen waardoor iemand misschien getriggerd wordt of gaat denken “oh, maar daar zit ik nog lang niet aan, DUS ik kan geen probleem hebben”. Maar als je voor een groep (student-)hulpverleners staat, kan het soms juist wél zinvol zijn om wat meer eigen ervaringen en details te delen, zodat zij beter weten waar ze op kunnen letten en hoe ze kunnen bijdragen aan een goede zorg- en hulpverlening. Het hangt er dus maar vanaf: welke doelgroep heb je voor je en met welk doel breng je (stukken van) jouw verhaal?

Maar hoe begin je daar dan aan: je verhaal vertellen, zodat het herkenbaar en helpend is voor een ander? Hoe doe je dat dan, met anderen in gesprek gaan, goed naar hun vragen en verhalen luisteren en soms ook echt je eigen verhaal aan de kant zetten? Hoe kom je van jouw eigen persoonlijke verhaal tot een meer gedeeld en gedragen “ervaringsdeskundigen-verhaal”? Want onder woorden brengen wat je hebt meegemaakt is soms al zo moeilijk. Maar om dat dan ook nog eens genuanceerd te doen, en te tonen dat jouw verhaal er één van vele is en dat er gelijkenissen en verschillen zijn, dat is nog een dimensie extra.

Daarvoor organiseren we dus een nieuwe opleiding. Om mensen te helpen om hun eigen ervaringen te delen, op een deskundige manier en aangepast aan doelgroep en doel.

Heb je zin om vrijwilligerswerk te doen bij ANBN?
Kom dan zeker naar ons kennismakingsmoment op zondag 3 mei, om 14u. in het Inloophuis te Leuven. En lees gerust ook de Vrijwilligersgids door, zodat je voor jezelf misschien al een idee kan krijgen over wat voor dingen jij graag wil doen.
Denk eens na over de volgende vragen: Waar krijg jij energie van? Waarvoor sta je met plezier op?
Kom je ook? Laat het ons weten via info@anbn.be

PS. We zoeken momenteel vooral mensen die éénmaal per maand op woensdagnamiddag mee permanentie kunnen doen in het Inloophuis te Leuven.
Daarnaast zijn familieleden zeker ook welkom om het familieteam te versterken, want we krijgen steeds meer vragen naar praatavonden voor familieleden.
Verder zoeken we een chauffeur voor de Inloopmobiel (rijbewijs B en min. 26 jaar oud).
Tenslotte kunnen we zeker ook nog wat hulp gebruiken bij een aantal aspecten van onze WordPress-website (een kalender aanmaken, een database om boeken te raadplegen, nieuwe verhalen toevoegen,…). Maar, eigen voorstellen zijn ook zeker welkom! Ben jij toevallig die creatieve duizendpoot die prachtige affiches kan ontwerpen? Of  misschien ben jij een meesterlijke promotiemaker, die mensen kan overtuigen om lid te worden of om onze vzw financieel te ondersteunen? Of wie weet ben jij een geweldig organisatietalent en vind je het een fijne uitdaging om de Dag tegen Eetstoornissen tot in de puntjes uit te werken en er sponsors voor te zoeken?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.