Activiteiten zelfhulpgroep eetstoornissen – ANBN

Onze zelfhulpgroep ANBN organiseert een heleboel soorten activiteiten. Sinds we een tweetal jaar geleden gestart zijn met een opleiding tot (familie-)ervaringsdeskundige bij eetstoornissen is onze groep vrijwilligers sterk aangegroeid. Dat stelt ons in staat om een aantal nieuwe activiteiten op te starten of om andere activiteiten beter te verdelen onder de groep geïnteresseerden. Ik vertel hier wat meer over een aantal van die activiteiten.

In een vorig bericht vertelde ik al over de werkgroepen die opgestart zijn en die achter de schermen heel wat werk verrichten.

Verder zijn we sinds kort opgestart met een deelwerking in Kortrijk (maandelijkse praatgroep), er zijn activiteiten in Antwerpen en ook in Hasselt zijn we voorzichtig begonnen met het opstarten van een deelwerking. Deze deelwerkingen zetten momenteel vooral in op het organiseren van gespreks- of ontmoetingsavonden: ze bieden de kans om met lotgenoten in contact te komen en in gesprek te gaan over wat “leven met een eetstoornis” betekent en wat je kan helpen tijdens je herstelproces: hoe pak je dat concreet aan, licht je mensen in of juist niet, hoe zoek je hulp die bij je past, hoe ga je om met moeilijke situaties in je familie of op het werk of op school,…

“Het doet me zo’n deugd om mezelf niet constant te moeten verdedigen. Het is precies of mensen begrijpen je al zonder dat je alle details moet benoemen. Lotgenoten kunnen zich ook echt iets voorstellen bij al het gepieker voor, tijdens, na het eten, of moet ik zeggen heel de dag door… Ze weten ook hoe verslavend de eetstoornis is, waardoor je gewoon niet meer te kiezen hebt soms. Maar tegelijkertijd helpen ze ook door te vertellen wat hen geholpen heeft, wat ze gedaan hebben in bepaalde situaties, hoe ze vb. hun partner hebben ingelicht en welke afspraken wel of niet helpen,…”

 Ook op ons forum kunnen mensen terecht om met lotgenoten in gesprek te gaan over dit soort onderwerpen. Dit forum wordt begeleid door vrijwilligers en er is ook elke week de mogelijkheid om “live” met elkaar te babbelen via een “chat“. Zo’n chat werkt via geschreven tekst, dus het is niet echt zo dat je echt met elkaar praat zoals in een telefoongesprek. Het lijkt eigenlijk meer op sms’en, waarbij je berichten naar elkaar stuurt.

Uitstappen of ontmoetingsactiviteiten worden nu nog maar af en toe georganiseerd, maar ook hier willen we wat meer systematiek in brengen. Op 5 juli organiseerden we een uitstap naar zee, waardoor mensen die elkaar anders enkel via internet ontmoeten elkaar nu ook eens in het echt kunnen ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Verder zijn er al een aantal creatieve sessies geweest, waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en met onderliggende thema’s kunnen bezig zijn zonder heel gedetailleerd over hun eetprobleem te moeten vertellen. Vaak brengen zo’n creatieve sessies wel wat in beweging, waardoor je weer een stapje verder kan in je herstelproces!

Heb jij zelf al ervaren hoe steunend zo’n bijeenkomsten kunnen zijn?
Heb je ook zin om zo’n bijeenkomsten te begeleiden? Neem dan gerust contact op (els@anbn.be). Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom om na een korte opleiding mee te werken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.